3.3 C
Karabük
12 Aralık Perşembe 2024

Ölüm Çiçeği ve Mavi Kelebekler

Bosna Srebrenica katliamında vurulan dört yaşında bir çocuğun ölmeden önce annesine sorduğu, her duyduğumda kalbimi tir tir titreten, yüreğimi sızlatan, boğazıma düğümlenen soru;
“Çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi anne?”

SREBRENİTSA KATLİAMI VE MAVİ KELEBEKLER

1995 yılında Bosna Savaşı sırasında, 11 Temmuz günü Sırp askerleri tarafından Srebrenitsa’da gerçekleştirilen soykırımda 8 binden fazla Boşnak sivil katledilerek toplu mezarlara gömüldü.
Savaş sırasında katledilen masum insanlara ait toplu mezarlar, yıllar sonra Bosnalıların mavi kelebekleri takip etmesiyle bulundu. Kelebekler tek bir tür çiçeğin üzerine konuyordu. Ve bu çiçekler ise, sadece toplu mezarların üzerinde çıkıyordu.
Bu çiçeklere “Ölüm Çiçekleri” adı verildi. Bosna’ da ölüm çiçekleri sayesinde 300 toplu mezar bulundu.

Dört yaşında Bosnalı bir çocuğun öldürülmeden önce annesine sorduğu; “Çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi anne?” sorusu ise göz yumulan bu katliamda yüreklere kazınan bir yara oldu.

Srebrenitsa Birleşmiş Milletler BM tarafından güvenli bölge olarak belirlenmiş ve Müslümanlar, ellerindeki silahlar koruma gerekçesiyle alınarak Srebrenitsa’ya bir kaç kilometre yakınlıktaki Potaçari’de bulunan bir akü fabrikasına yerleştirilmiştir.

Şehrin güvenliğinden sorumlu Hollandalı komutan bir gece yarısı şehri boşaltarak, kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Ratko Miladiç, nam-ı diğer “Sırp Kasabı”nın askerlerine teslim eder.

Ağır silahlarla donatılan Sırp milisleri 1995 yılının 11 Temmuz’unda 5 gün boyunca en az 8.372 Boşnak’ı katleder.
Dağlardan kaçmaya çalışanlar keskin nişancılar tarafından öldürülür.
Sırp milisler ele geçirdikleri 12 yaş üstü Müslüman erkekleri bir yana kadınları ise bir yana ayırır. Kadınlara ve çocuklara tecavüz eden Sırplar, erkekleri kamyonların arkasına doldurarak ölüme götürür.
Sırplar toplu mezarlar bulunmasın diye cesetleri birbirinden çok uzak farklı yerlere gömer ve bölgenin bitki örtüsüne uygun bitkilerle üzerini örtmeye çalışır.

Toplu mezarların bulunmasında kullanılan uydu resimlerinde manyetik değişkenlik taramasının yapılamaması için mezarların içine metal parçaları bırakır.
Böylesine profesyonelce ve ince hesaplar yapılarak planlanmış soykırımda bir şeyi hesaba katamazlar.

MAVİ KELEBEKLERİ TAKİP ET

Toplu mezarların bulunduğu bölgede cesetlerin toprağı beslemesi sonucunda Artemis adında çiçekler filizlenmeye başlar.

Çiçeklerin çoğalmasıyla birlikte sadece bu bitkiyle beslenen mavi kelebekler de bölgede hızla çoğalır. Bölgede yapılan araştırmalar sonucunda bu durumun dikkat çekmesi ve yerel basına yansımasıyla halk araştırmalara katılır.

Katledilen masum insanlara ait toplu mezarlar, yıllar sonra Bosnalıların mavi kelebekleri takip etmesiyle bulundu. Kelebekler tek bir tür çiçeğin üzerine konuyordu. Ve bu çiçekler ise, sadece toplu mezarların üzerinde çıkıyordu.

Bu çiçeklere “Ölüm Çiçekleri” adı verildi. Bosna’ da ölüm çiçekleri sayesinde 300 toplu mezar bulundu.

Toplu Mezar Enstitüsü bu zamana kadar yaptığı çalışmalarda 20 bin kişinin cesedine ulaştı ancak yalnızca 18 bin kişinin kimliğini belirleyebildi.

Bu katliam için bir Alman bilim insanı şu yorumu yapmış; “Resmi kayıtlara göre 20 bin, söylentilere göre 30 bin civarında sivil Müslümanın kadın-çocuk demeden camilere doluşturularak katledildiği, binlerce kadına tecavüz edildiği bu korkunç gece, BM tarafından Boşnakları korumakla görevli Hollanda Tugayının Sırp saldırısını görünce kaçması yüzünden gerçekleşti.”

“NE YAPARSANIZ YAPIN AMA SOYKIRIMI UNUTMAYIN.
ÇÜNKÜ UNUTULAN SOYKIRIM TEKRARLANIR…”
– Aliya İzzetbegoviç

BM Barış Gücü’nde görevli Hollandalı askerlerin kendilerine sığınan sivil Boşnakları Sırplara teslim etmesi sonucunda oluşan Srebrenitsa katliamı, Batı’nın; sözüne asla güvenilemeyecek olan alçak ve zalim yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur…Çünkü Boşnaklar, Avrupalılar ve komşu kavimleri tarafından “Türk” olarak görülmüş ve seyyahların kitaplarında, Avrupalı devletlerin evraklarında, sözün özü tüm Avrupa tarafından Boşnak, Türk ile özdeşleştirilmiştir.
Unutmadık, Unutturmayacağız!

Facebook Yorumları

Son Haberler