Dünyada eşi, benzeri olmayan tarihi konak zamana meydan okuyor. Annemin babası Kemal dedemin Karabük merkez ilçeye bağlı Güneşli Köyündeki ‘Baki Bey Konağı’ yıllardır restorasyon –yenileme- çalışması için yetkililerin ilgisini bekliyor.
‘Baki Bey Konağı’ Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından taşınmaz kültür varlığı olarak 1. Derecede tescillenmiş olmasına rağmen henüz restorasyonu yapılamadı/yapılmadı.
Yaklaşık olarak 380 yıllık konağın restorasyonu için defalarca yapılan resmi müracaatlara rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmadı.
Bu yazıyı çok daha önce yazacaktım fakat her seferinde bir engel çıktı. Hani “Mum dibine ışık vermezmiş” derler ya bir özeleştiride bulunayım herkesin işi için uğraşırsın, mücadele verirsin kendin için bir şey isteyemezsin…
Her neyse…
*
Karabük Üniversitesi Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aysun Özköse ile görüştükten sonra ‘Baki Bey Konağı’ ile ilgili daha ayrıntılı yazacaklarım var. Bu yazıya başlamadan önce arayıp onay almak istediğim bazı bilgiler vardı fakat kendisine ulaşamadım sanırım şu an yurtdışında veya müsait değildi.
Prof. Dr. Aysun Özköse sağ olsun ‘Baki Bey Konağı’ için aylarca süren çalışma yaptı. Konağı ilk gördüğü zaman ağzından çıkan şu sözleri unutmuyorum; “Biz Karabük’ün tarihini yanlış biliyoruz. Böylesi devasa konağın Safranbolu’dan kilometrelerce uzakta bu köyde olmasının mutlaka bir anlamı var” demişti.
Bu fotoğrafı Güneşli Köyünde dün çektim. Görüldüğü üzere çatıda ciddi çökmeler başlamış…
Konak ile ilgili ayrıntıları sonraki yazıma bırakarak sizlere Güneşli Köyü hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum.
Yazımın başlığında “Orda bir köy var uzakta” desem de Güneşli Karabük merkez ilçeye bağlı il merkezinin Güneybatı yönünde 12 km uzaklıktadır.
Köyün eski adı Yortan’dır. Yortan aşireti Düzce-Safranbolu arasında konargöçer olarak yaşamış önemli bir Türkmen aşiretidir. Osmanlı arşivlerinde Yortan Kiçi cemaati olarak görünen bu Türkmen aşireti bütün Batı Karadeniz bölgesine yayılmıştır. Oğuzların Avşar boyuna mensuptur.
Nüfus
2017 nüfus sayımına göre köyde 49 erkek 53 kadın olmak üzere 102 kişi yaşamaktadır.
Kültür
Köy geleneksel Anadolu izlerini taşıyıp, yöresel Türk yemekleri yapılmaktadır. Dini bayramlarda köy halkı toplanıp, her evden yemek getirilmek suretiyle öğle yemeği toplu olarak yenilir. Bayram günü tüm evler tek tek ziyaret edilip el öpülür bu sayede köyün her daim birlik bütünlüğü sağlanmaktadır
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol yama asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Ahmet Kutsi TECER‘in güzel şiiri ile ‘Baki Bey Konağı’ yazımı “şimdilik” sonlandırıyorum
ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA
Orda bir köy var, uzakta,
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür.
Orda bir ev var, uzakta,
O ev bizim evimizdir.
Yatmasak da, kalkmasak da
O ev bizim evimizdir.
Orda bir ses var, uzakta,
O ses bizim sesimizdir.
Duymasak da, tınmasak da
O ses bizim sesimizdir.
Orda bir dağ var, uzakta,
O dağ bizim dağımızdır.
İnmesek de, çıkmasak da
O dağ bizim dağımızdır.
Orda bir yol var, uzakta,
O yol bizim yolumuzdur.
Dönmesek de, varmasak da
O yol bizim yolumuzdur.
1950