22.8 C
Karabük
18 Nisan Perşembe 2024

Yağmurda Baryum miktarı

Kimyasal maddelerden her ne kadar uzak kalmaya çalışsak da çevremizdeki oluşumlar nedeniyle etki altında kalıyoruz. İstanbul’un yağmur suyu için yapılan bilimsel çalışmayı okuyunca tedirgin oldum ve Karabük’ün yağmur suyu ne durumda? sorusunun cevabını aramaya başladım.

Öncelikle Karabük’te yaşayan herkesin (yetkilisi/etkilisi dahil olmak üzere) bilgilenmesi için Leyla Özlem Demir’in yazısını aynen paylaşıyorum;

Geçen haftaki İstanbul yağmur suyu sonucumuz elimize geçti!
Yağmur suyunda HİÇ bulunmaması gereken BARYUM miktarı neredeyse 1mg/litre olarak tespit edildi.
Yani 0 (sıfır) olması gereken değer 1mg/litre!

Kime hizmet ettiği tartışılan WHO’nun dahi içme suyunda belirlediği kabul edilebilir üst limit 0.7 mg/litre!
Fazlası birikiyor ve zehirliyor!
Bizim yağmur suyunda %50 fazlası var.
Yağmur suyunda HİÇ olmaması gereken Baryum nasıl oluyor da bizim örneğimizde bulunabiliyor?
Bu da Baryum spreylemesi yapıldığı anlamına geliyor.

Örneği ilk kez alacağımız için Laboratuvardan teknisyen desteği istedim. Gelip kendileri aldılar; ben de izledim. Her şey son derece steril şartlarda gerçekleşti.

Aluminyum çıksaydı, hadi diyecektim her yerde var. Ama Baryum son derece nadir bulunan bir ağır metal!
Tekrar ediyorum: Baryum doğada en az bulunan ağır metaller arasındadır.

Baryum vücutlarımızda biriktiğinde solunum güçlüklerine, kasların güçsüzleşmesine, tansiyon yükselmesine, beyin ödemine ve karaciğer, böbrekler, dalakta hasara ve kalp ritminin bozulmasına yol açar.
YAĞMUR SUYU TAHLİLLERİNİ SIKLAŞTIRMALI VE YAYGINLAŞTIRMALIYIZ!

Baryum (Ba) NEDİR?

Baryum. (Baryum Alm. Barium, Fr. Barium, İng. )
Toprak alkali metaller sınıfından bir element. Periyodik sistemin 2A grubunda yer alır. Kimyasal sembolü (Ba)’dır.

Baryuma bağlı en büyük risk baryum endüstrisinde çalışan kişilerde gözlenmektedir. Çoğu sağlık riski baryum sülfat veya baryum karbonat içeren havanın solunması ile oluşmaktadır.

Çoğu tehlikeli atık bölgeleri belirli bir miktar baryum içermektedir. Bu bölgelere yakın yerlerde yaşayan kişiler tehlikeli düzeyde baryuma maruz kalabilirler.

Maruz kalma, baryumla kirlenmiş havanın solunması, toprağın ve bitkilerin yenmesi ile oluşmaktadır. Ayrıca deri teması ile de oluşmaktadır.

Baryumun sağlık etkileri suda çözünebilirliği ile alakalıdır. Suda çözünen baryum bileşiği insan sağlığı için zararlı olabilmektedir. Suda çözünen baryumun çok yüksek miktarlarda alınması felce ve hatta bazı durumlarda ölümlere bile neden olabilmektedir.

Suda çözünen baryumun az miktarda alınması, nefes alıp vermede zorluğa, kan basıncının artmasına, kalp ritmi değişikliklerine, mide tahrişine, kas güçsüzlüğüne, sinir reflekslerinde değişikliklere, beyinde ve karaciğerde şişkinliğe, böbrek ve kalp rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

 

3157

Facebook Yorumları

Son Haberler