23 C
Karabük
26 Nisan Cuma 2024

Sayın Rahmi Saraçoğlu ardından

Safranbolu iş ve siyaset hayatının renkli simalarından İsmet Zühtü Saraçoğlu geçtiğimiz hafta babası Rahmi Saraçoğlu’nu kaybetti. Saraçoğlu ailesine ve yakınlarına başsağlığı dilerim. İsmet Saraçoğlu’nun bu acı gününde yanında olamadığım için ayrıca duyduğum üzüntümü de belirtmek istiyorum. Merhum Rahmi Saraçoğlu’na Allah’tan rahmet dilerim.

KIZILTAN ULUKAVAK tarafından kaleme alınan “SAYIN RAHMİ SARAÇOĞLU ARDINDAN” yazısı;

Ülkemizde genellikle 1920’li yıllarda doğanlar “Cumhuriyet Kuşağı” olarak bilinir. Onlar 1923 doğumlu Cumhuriyet’imizden birkaç yıl önce ya da sonra doğmuş olsalar bile, hep böyle adlandırılırlar. Çünkü o kuşak, kesintisiz olarak Cumhuriyet yönetimiyle birlikte çağdaş dünya görüşlerinin ışığında yetiştirilmiş ve öğrenim görmüşlerdir.
Bu satırların yazarı gibi, 1930’lu yıllarda ya da daha sonra doğanların tamamı için, ne yazık ki, böyle bir genelleme yapma olanağından yoksunuz. Çünkü itiraf etmek gerekir ki, 1950’nin hemen birkaç yıl öncesinden başlayan ve 1950’li yıllardan itibaren artan bir ivme kazanan sapmalar, daha sonraki kuşaktan olanların bir bölümünü, ATATÜRK ilke ve devrimlerinin uygulayıcısı ve savunucusu tutum ve davranışlardan uzaklaştırmıştır.
Oysa “Cumhuriyet Kuşağı”ndan olanlar, ATATÜRK ilke ve devrimlerini gönülden benimsemişler, asla ödün vermemişler; bu ilke ve devrimlerinin hedef aldığı ulus bilincini ve çağdaş dünya görüşlerini yaşam biçimine dönüştürmüşlerdir. Yine Ulu Önderimizin hedef gösterdiği çağdaş uygarlığa da, ancak pozitif bilimlerin aydınlık yolunda ilerlemekle kavuşulabileceği inancı içersinde olmuşlardır.

Onlar 1933’de, Cumhuriyetimizin 10. Yıl kutlamalarına katılmışlar, bu kutlamaların coşku ve sevinci, yaşamları boyunca belleklerindeki en unutulmaz anıları oluşturmuştur. Büyük Atamızın “10 Yıl Söylevi”nin sonundaki “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözünü, her fırsatta göğüslerini gere gere yinelemenin onur ve gururu içinde olmuşlardır. Türk ulusundan olmakla övünmüşler ve hep kıvanç duymuşlardır. Çocuklarına da, hep Türkçe adlar ya da Cumhuriyetin iki önderinden esinlenerek “Kemal” ya da “İsmet” adını vermişlerdir.

“Safranbolu’muzda da “Cumhuriyet Kuşağı”ndan saygın büyüklerimiz vardır. Bunlardan biri de Sayın Rahmi SARAÇOĞLU idi. Kendisini ne yazık ki, 06.12.2015 Pazar günü kaybetmiş olmakla, Safranbolu “Cumhuriyet Kuşağı”nın saygın bir mensubundan yoksun kalmış bulunuyor. Akçasu Mahallesinin çok tanınmış bir ailesinden, ünlü Zühtü Efendi’nin oğlu olan Sayın SARAÇOĞLU, Safranbolu ve Eflani’deki memuriyetlerinin ardından atandığı, Karabük Demir Çelik İşletmelerinden emekli olmuştur.
Emekliliği öncesinde de, sonrasında da, Sayın Rahmi SARAÇOĞLU, Safranbolu toplumsal yaşamında çok etkin ve farklı bir konumdaydı. Arkadaş canlısı, dost ve güvenilir bir kişilik sergilerdi. Hemen herkesin sevgi ve saygısına mazhar olmuş kişilerdendi. Safranbolu’ya olan sevgisi ve ilgisi, herkesin örnek alması gerekecek boyutlardaydı. Hiç kuşkusuz “Cumhuriyet Kuşağı”nın her bireyi gibi, bu kuşağa özgü, yukarda sıralanan niteliklerinin tümüne sahip bulunuyordu. ATATÜRK’e ve İNÖNÜ’ye olan aşırı hayranlık ve bağlılığı çok üst düzeydeydi. Aramızdan ayrılmasıyla, acılarını paylaştığımız ailesi bireyleri ile birlikte, tüm Safranbolulular da öksüz kalmış oldular.
Sayın Rahmi SARAÇOĞLU’nun adı ve anıları, Safranboluluların belleklerinde hep çok saygın bir biçimde yer etmiş olarak kalacaktır. Her zaman rahmet ve mağfiret dilekleriyle birlikte anılacaktır.
Ruhu şad olsun; mekanı cennet olsun.
Kızıltan ULUKAVAK

 

1602

Facebook Yorumları

Son Haberler