12.1 C
Karabük
2 Mayıs Perşembe 2024

Dünyadaki 664 dehadan biri: 'Buğra Çankır'

Makine mühendisi Kemal Çankır, oğlu Buğra’ya üç yaşında ‘otistik’ teşhisi konduğunda yıkılmıştı. Ama doğadaki tüm sesleri nota diline çevirebildiği belirlenen 11 yaşındaki Buğra, şimdi ailesinin gurur kaynağı oldu.

Çankır, “Buğra annesinden dört yaşında okuma-yazma öğrendi. Psikoloğu müziğe ilgisini görünce orga başlattık. Çok kısa süre içinde öğrenmesi hepimizi çok şaşırttı. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na başvurduk. Buğra yetenek sınavında herkesi kendisine hayran bıraktı, ama otistik olduğu için kabul edilmedi. Buğra’yı internet üzerinden Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Genetik Araştırma Merkezi’nin ‘Absolute pitch’ (Bir sesi tam olarak söyleme ve duyma yeteneği) testine tabi tuttuk. Bize Buğra’nın dünyadaki 664 kişiden birisi ve en genç yetenek olduğu iletildi” dedi.

Piyano öğretmeni Hilal Önal da Buğra’nın sergilediği olağanüstü yeteneği doğrularken, baba Çankır, oğlunun özel eğitimle yeni bir Fazıl Say olabilmesi için destek aradığını belirtti.

Buğra Çankır KİMDİR?
1994 yılında doğan Buğra, Dörtyol/Hatay nüfusuna kayıtlıdır.. Üç yaşına geldiğinde otizmli olduğu anlaşıldığından beri yoğun eğitim almaktadır. Halen yaşama dair bildiği her şey birebir özel eğitimlerle öğretilmiştir. 4 yaşında kelimelerin anlamını bilmeden okumayı öğrendi. Halen konuşmada ve sosyal iletişimde güçlük yaşamasına rağmen, Hatay Bedii Sabuncu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümünde kaynaştırma öğrencisi olarak akademik eğitimini sürdürmektedir.
Diğer taraftan 2004 yılında, yabancı literatürde “Absolute Pitch”; Türkçede “mutlak kulak” olarak adlandırılan ve milyonda bir sıklıkla rastlanılan, müzik dehalığı özelliğine sahip olduğu keşfedildi. Gerek bir müzik aletinden çıksın gerekse de tabii olarak mevcut olan her türlü sesi, kendi frekanslarında işiterek nota diline dökebilme yeteneği olan bu özelliği; 2004 yılında California Üniversitesi’nin hazırladığı Absolute Pitch testini bu güne kadar dünya genelinde geçebilen 664 kişiden birisi ve en yüksek puan ve en küçük yaş olarak belgelendi. 36 puan üzerinden 23.5 puanın üzeri Mutlak Kulak olarak kabul edilen testten hem piyano seslerinden, hem de natürel seslerden 36 üzerinden 36 tam puan almasıyla, dünyanın en iyi müziksel kulaklarından birisine sahip olduğu anlaşılmıştır..
Bugüne kadar müzik eğitimini klasik piyano dalında İngiliz Kraliyet Ailesi Müzik Okullarının müfredatını dışarıdan, piyano öğretmeni sn. Hilal ÖNAL’dan aldığı özel derslerle takip ederek sürdürmektedir. Eğitiminde henüz 5 yıl geçmesine rağmen, altışar aylık aralarla girdiği ABRSM (Associated Board of the Royal School of Müsic) heyetince düzenlenen sınavlarının tamamından üst üste takdirname (distinction) ile geçerek, Grade 8 seviyesine ulaşmıştır.
2006 ve 2008 yıllarında Cambridge Üniversitesi Otizm Araştırma Merkezi yararına düzenlenen konsere davet edilen 12 otizmli müzisyenden en küçüğü olarak İngiltere’de West Road Concert Hall ve The Savoy Theatre ‘de sahneye çıktı. Büyük beğeni ve alkış toplayarak, konserin ilgi odağı oldu.

Mayıs 2007 ayında, Buğra nın müziksel yeteneğini “savant” özellik olarak kabul eden Wisconsin Medical Society, web sitesinde, dünyada halen bilinen savantlar arasında Buğra ya da yer verdi.

Bir taraftan müzik konusunda eğitimini tamamlarken, otizmli bireylerin “öğretilebilir” ve “yapabilir” olduğunu göstermek suretiyle toplumun otizm konusunda “farkındalılık” bilincini artırma ve negatif bakış açısını düzeltme amaçlı ulusal ve uluslar arası etkinliklerde yer almayı misyon haline dönüştürmüştür.

Hatay İskenderun’da yaşayan ve “absolutepitch” olarak adlandırılan olağanüstü müziksel işitme yeteneğine sahip olması nedeniyle dünyadaki 664 müzik dehasından birisi olarak gösterilen otistik Buğra Çankır’ın konservatuvar hayalleri gerçek oldu. Buğra Çankır, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı yetenek sınavını birinci olarak kazandı.

 

35365

Facebook Yorumları

Son Haberler