14.9 C
Karabük
20 Nisan Cumartesi 2024

Altın Varaklı el yazması Kurân-ı Kerimler -1-

El yazması Altın varaklı Kurân-ı Kerimler nerede diye sormuştuk. İki haftadır bu paha biçilemez değerli kutsal emanetlerin izini sürmeye başladık. Aradan uzun zaman geçmiş neden şimdi araştırıyorsunuz diye soranlar olabilir, tabi ki onunda cevabı yazımızın sonunda anlaşılır.
Öncelikle şu hususu belirtelim; hiç kimseyi ve hiç bir kuruluşu imâ ettiğimiz yok.
Ayrıca bu kutsal emanetlerin bulunması için özellikle herkesin mutlaka çaba göstermesi gerekir.
Yaptığımız araştırmalarda çok enteresan bilgilere ulaştık. Çok zengin işadamları, sosyetik ve ünlü kişiler, Ankara, İstanbul ve Kars illerimiz yanı sıra yurt dışı bağlantıları ve Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol gibi yüksek düzeyde kurumlar ortaya çıktı.
İlk bilgi Devlet arşivlerinden;
4-9 Mayıs 1999 tarihinde Türk Tarih Kurumu, Karabük Valiliği, Restorasyon Yüksek Okulu, Safranbolu Kaymakamlığı tarafından müştereken düzenlenen sempozyumda bildiri olarak sunulmuş bir tebliğ; İzzet Mehmet Paşa Vakfiyesi ve Kütüphanesi, Tarih İçinde Safranbolu, 4-7 Mayıs 1999 Tarihinde Safranbolu’da Semineri, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 2003, s.49-62, 36 yayınları;
“Safranbolular ellerindeki basma eserleri de buraya vererek kütüphaneyi zenginleştirmişler, dolayısıyla kütüphanede 2059 adet kitap toplanmıştır. Sözkonusu kitapların halihazırda 693’ü yazma, 1088 adedi basma, mevcutlarının toplamı 1781’dir.”
Kütüphanede mevcut olmayan eserler ise 278 adet olup; 94 yazma, 97 basma, türü belli olmayan 87 ve toplam 278 eser;
“18 Haziran 1995 tarihinde çalınmıştır”
İki adedi Kars’ta ele geçmiş, hırsızlar, Yeşilköy Hava alanı yakınlarında çöplükte bulduklarını iddia etmişlerdir. Böylece kültür tarihimizden 278 eser, tahminlerimize göre yurt dışına kaçırılmış olup, İnterpol teşkilatınca aranmaktadır.
Kütüphanede bulunan kitaplar, sel baskınına uğrayan Safranbolu’daki muvakkithane binasında fazla rutubet altında kalması, eserleri muhafaza edecek başka bir mekanın Safranbolulular tarafından bulunamaması, kitapların rutubetten birbirine yapışacağı, havalandırılması ve patalojik tamiratı sebebiyle;
11.11 1998 ve 13.11 1998 tarihlerinde iki özel eskortlu sefer yapılmak kaydıyle Ankara’da Türk Vakıf Araştırma Merkezi’ne getirilmiştir.
Safranbolu eski Cezaevinin Kültür Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülmesi halinde bu eserlerin büyük bir kısmı Safranbolu’ya geri getirilecektir.
İşte ilk paylaşacağımız bilgiler bu şekilde, bundan sonraki yazılarımızda daha enteresan bilgilerin olduğunu belirtmek istiyorum.
İkinci yazımıza kadar eminim önemli bilgiler okuyucularımız tarafından da paylaşılmaya başlayacaktır.
İkinci yazım yayında okumak için linke tıklayınız

2963

Facebook Yorumları

Son Haberler